Foredraget tar utgangspunkt i Martin Luthers eksistensielle kriser og negative menneskesyn, «kroppen: en gjødselsekk som stadig haster mot graven», som den 42 år gamle Martin Luther skrev i et brev. Linjene trekkes til norske OnklPs angstfylte og ekstremt populære låt «Styggen på ryggen» (2014), og teksten til arien i en av Johann Sebastian Bachs kantater: «Jeg avskyr dette livet»: Mir ekelt mehr zu leben. Til denne dystre teksten har Bach likevel satt en av sine lyseste og mest jublende glade melodier. Hvordan kan dette ha seg?

Foredraget viser den dype kontrasten mellom Luthers negative menneskesyn og hans tro på musikkens evne til å «skape ro og glede i sjelen». Uten Luthers oppvurdering av musikken, av salme- og korsang, av instrumentalmusikk, ville den ekstraordinære dominansen av klassisk musikk på tysk jord vært helt utenkelig. Uten Luther, ingen Bach. Men heller ingen Mozart, Beethoven eller Brahms.

Det er i år 500 år siden Luther slo opp sine 95 teser på kirkedøren i Wittenberg.

Kragerøs eminente kantor Robert Carding bidrar også til arrangementet.

Søndag 28.5. Kragerø kirke kl. 13:30. Bill. kr. 100.