Oddvar Einarson (1949) begynte med film på 60-tallet. Med røtter i New American Cinema utviklet han en fri og subjektiv dokumentarfilmform; en «rå estetikk» som bl.a. ble bemerket i kunstsammenheng da dokumentarfilmen Kampen om Mardøla ble Norges bidrag på den 8. Ungdomsbiennalen i Paris i 1973. Senere kom kortfilm, dokumentarfilm og spillefilm med andre formkrav. Av priser kan nevnes juryens spesialpris i Venezia 1986  for spillefilmen X, som også ga ham Amandaprisen i 18987 for beste norske film. Han fulgte opp med Karachi (1989), en thriller fra narkotikamiljø med Jon Eikemo som politimann, og den dystre fremtidsvisjonen Havet stiger (1990). Fra 1996 var Oddvar styrerepresentant og senere nestformann i Norsk Filmforbund, og fra 2000 Kortfilmkonsulent ved Nordnorsk Filmsenter i to åremål fram til sommeren 2006. I 2015 kom han med dokumentarfilmen Finanseventyret, en beskrivelse av Terra-skandalen i norske kommuner som tapte svimlende summer etter investering i fondsprodukter. Oddvar er sønn av tegneren Odd Einarson.
Foto: Ole Hustoft