Ilona Buraka er en billedkunstner og dukkespiller som utforsker drama i former og materialer. Hun arbeider i et unikt teaterspråk som kombinerer formkunst med pantomime og dukker.
Hun har deltatt på figurteaterfestivaler i Norge og underviser i mesterklasser og i papirteater for alle aldre – fra barnehage til høyskole.
I Ilonas «Papirteater» forvandles en enorm bok til en teaterscene takket være «pop-up»-teknikken. Basert på en berømt historie lager Ilona et skuespill uten ord, som kombinerer dukketeater, visuelt kunst, pantomime, musikk og lyder.
Ilona har et diplom i arkitektur fra Riga (Latvia) og en mastergrad i pedagogikk. I Riga regisserte hun et dukketeater for barn og jobbet som kunstner med Latvisk Statsdukketeater. Hun har også pedagogikk samt 16 års erfaring som billedkunstlærer i latviske skoler. Hun har bodd i Kragerø i åtte år og og har hatt oppdrag for Enhet for skole i alle årene. På festivalen vil hun fremføre forestillingen «Horton klekker ut et egg», for barn, på Kragerø bibliotek, fredag 27.5 kl 12.00.