Fredag 30. mai
Kl 10:30 Hva ville Thomas sagt i dag? En hyllest til Thomas Hylland Eriksen, Løkka. Anita Leirfall, Arne Johan Vetlesen, Inga Bostad, Ingmar Meland, Jostein Gaarder, Ole Petter Ottersen

Kl 14:00 Praktisk intelligens i konteksten av KI Kr 100
Løkka. Samtale mellom førsteamanuensis i filosofi, INN, Cathrine V. Felix, førsteamanuensis i filosofi, NTNU, Ingmar Meland, førsteamanuensis i filosofi, NTNU, Monica Roland og professor i filosofi, UiO, Olav Gjelsvik (samtaleleder)

Lørdag 31. mai
Kl 17:00 Intelligens i teknologifilosofisk perspektiv, Løkka. Samtale mellom professor i filosofi, UiA, Einar D. Bøhn, masterstudent filosofi, École Normale Supérieure, Paris, Filip E. Søgnen Kaloudis, førsteamanuensis i filosofi, NTNU, Ingmar Meland og filosof og forlegger, Lars Holm-Hansen

Kl 20:00 Filosofi, musikk og humor, Victoriahaven. Kåseri av Sondre R. Liverød, musikalsk innslag og «Filosofisport» ved Einar D. Bøhn, Ingmar Meland, Randi Gunhildstad, Anita Leirfall og Sondre R. Liverød
Musikk: Arnfinn Åslund, Ingmar Meland, Randi Gunhildstad

Ingmar Meland er utdannet filosof og medlem av filosofifestivalens faglige råd. Han har hovedfag om Edmund Husserls fenomenologi og tok doktorgraden i 2011 med en avhandling om Ernst Cassirers kulturfilosofi.

Etter i flere år å ha vært tilknyttet Høgskolen i Telemark som førsteamanuensis i tverrfaglige kulturstudier, var Meland i 2013-2014 gjesteforsker ved Göteborgs universitet. I den samme perioden hadde han også ansvaret for Examen Philosophicum ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo, fram til og med 2016.

Siden 2016 har Meland som frilanser orientert seg mot estetikk og kunstfilosofi, innen en kulturfilosofisk ramme. Våren 2018 var han på veien med Den kulturelle skolesekken som filosofisk samtaleleder i forestillingen ”Tracks”. Han er emneansvarlig for Retorikk og kommunikasjonsetikk ved Høyskolen Kristiania i Oslo og fra høsten 2018 er han professor II ved OsloMet – storbyuniversitetet.

Om «Deltagende rettferdighet» fredag 31. mai kl 12:30 skriver Meland:

Karolina Enquist Källgren har skrevet en flott monografi om den spanske filosofen María Zambrano (1904-1991) og sammenhengen mellom hennes eksiltilværelse, hennes politiske engasjement og hennes utforming av en poetisk fornuft. Nå holder Källgren på med en bok om deltagende rettferdighet. I samtalen med Ingmar Meland skal det hovedaklig handle om dette bokprosjektet og hva «deltagende rettferdighet» kan bety på det konkrete planet. Melands utgangspunkt for samtalen er Amartya Sens ideer (fra boken The Idea of Justice) om (1) at fornuften er offentlig/kollektiv, (2) at rettferdighet er en komparativ størrelse og (3) at våre evner og ferdigheter (capabilities) må være utgangspunkt for en slik «komparativ rettferdighet».

Källgren trekker inn andre og mindre kjente filosofer i sitt prosjekt, blant andre katalansk-mexikanske Eduardo Nicol (1907-1990) og andalusisk-mexikanske Adolfo Sánchez Vázquez (1915-2011), når hun framhever følgende: (1) at ikke bare fornuften må være utgangspunktet for en diskusjon om rettferdigheten, men også arbeid og andre slags menneskelige uttrykk, (2) at en komparativ rettferdighet også må være knyttet til komparativ fordeling og (3) at kriterier knyttet til ferdigheter ikke er tilstrekkelig for å sikre rettferdig deltagelse. Rettferdighet i praksis handler ikke bare om å rådslå og forhandle om hvordan rettferdighet kan realiseres, men også om fordeling av innsatsen i arbeidet for rettferdighet.