Ole Petter Ottersen
Torsdag 29. mai Kl.13:00 Munch i Kragerø
Oppmøte ved Jens Lauersøns plass Byvandring ved professor i medisin, UiO, Ole Petter Ottersen
(Gratis)
Om dette arrangementet skriver Ottersen: Kragerø spilte en viktig rolle i Edvard Munchs liv og karriere. Det var her han samlet krefter, gjenfant sin arbeidslyst og fikk utløp for sin kreativitet og kunstneriske intelligens etter oppholdet på Jacobsons psykiatriklinikk i København. Og det var her han malte Solen og Historien – to av de mest monumentale maleriene i utsmykkingen av Universitet i Oslos aula. Hva var det med Kragerøs mennesker og natur som inspirerte ham? Hva var det som gjorde at han nådde et høydepunkt i sitt kunstnerliv akkurat her? For meg som hjerneforsker, tidligere UiO-rektor og mangeårig Munch-samler er dette sentrale spørsmål som jeg håper vil inspirere mine medvandrere i Kragerøs gater.
Kl. 14:30 Kunstnerisk intelligens, Løkka. Foredrag ved professor i medisin, UiO, Ole Petter Ottersen
Om dette foredraget skriver Ottersen: «Kunstnerisk intelligens» er ikke et offisielt begrep. Men det inspirerer oss til å reflektere over den enorme kraften som utløses i en kunstners hjerne når et mesterverk blir til. Vi kjenner ikke Edvard Munchs IQ, og vi vet heller ikke hvor intelligente andre store kunstnere var, slik som Leonardo da Vinci og Picasso. Men det vi vet er at de alle kunne tenke radikalt nytt og skape kunst som både fenger og fengsler over generasjoner. Er det til og med slik at kunsten kan komme vitenskapen i forkjøpet når det gjelder forståelsen av mennesker og verden rundt oss? Og kan vi driste oss til å spekulere om det er noe helt unikt med en kunstners hjerne?
Fredag 30. mai
Kl 10:30 Hva ville Thomas sagt i dag? En hyllest til Thomas Hylland Eriksen, Løkka. Anita Leirfall, Inga Bostad, Ingmar Meland, Jostein Gaarder, Ole Petter Ottersen
Ole Petter Ottersen er lege og hjerneforsker. Han har siden 1992 vært professor i medisin ved Universitetet i Oslo og var valgt som universitetets rektor i to perioder fra 2009 til 2017.
Han ble i 2017 utnevnt til rektor ved Karolinska Institutet i Sverige og tiltrådte stillingen 1. august 2017. Fra 2002 til 2009 var han direktør for Senter for molekylærbiologi og nevrovitenskap – et senter for fremragende forskning.
Ottersen var dekan for forskning ved UiOs Fakultet for medisin i 2000-2002 og ledet UiOs Institutt for anatomi i 1997-1999. Ottersen forsker på hjernens signalmolekyler og vannkanaler, og er en av de mest siterte norske forskerne internasjonalt.
Utmerkelser:
Anders Jahres medisinske pris for yngre forskere, 1990
Medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi, 1993
Universitetet i Oslos forskningspris, 1994
Medlem av Leopoldina, 1999
Lundbecks nordiske forskningspris (2005, delt med Jon Storm-Mathisen)
Medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, 2006
Anders Jahres store medisinske pris, 2008
Æresdoktor ved Östra Finlands universitet 2010 for sin forskning innenfor molekylær nevrovitenskap etter forslag fra A. I. Virtanen Institute for Molecular Sciences.
Æresdoktor ved École normale supérieure de Lyon, 2015
Ottersen vil være første mann ut, etter den offisielle åpningen, med en «byvandring» hvor han forteller om Edvard Munchs verk i Kragerø og et påfølgende foredrag om kunstnerisk intelligens i Løkka
AFS2025-05-21T23:57:12+02:00