ForKanten – fredag 3. februar 2017 Kragerø bibliotek

 

PROGRAM

 

Kl. 17.30: “Innimellom”
Kl. 17.35-18.35: Professor emeritus i idehistorie ved UiO, Trond Berg Eriksen: «Søren Kierkegaard som krisetenker» – Kierkegaard er en av de første – etter Rousseau – som snakker om kulturen som menneskeskapt og varsler om at det er noe galt på ferde. «Kultur» er et nytt ord på hans tid og forutsetningen for mange av hans advarseler er trusselen om en «kulturkrise'». Temaet hans er altså ikke historiens gang eller menneskets natur, men krisen – den historisk betingede krisen i den vestlige kulturen. Så får han 1848, det vil si februarrevolusjonen, i fanget og lurer sterkt på hvordan det enkelte menneskes avgjørelsesmyndighet skal overleve i den moderne verden. Ved siden av Rousseau er han den som tydeligst reklamerer for filosofien som kulturkritikk.

Kort kaffepause.

Kl. 18.45-19.20: Doktorgradsstipendiat i filosofi ved UiO, Hilde Vinje: «Nederlag i gresk tragedie»

Greske tragedier er kjent for sin grusomhet: Ødipus dreper sin far og går til sengs med sin mor. Medea myrder sine sønner. Thyestes blir lurt av sin bror under en bankett og serveres kjøttet av sine egne barn. Brutaliteten i de overleverte fortellingene får lett en moderne leser til å undre: Hvilken appell var dette ment å ha? I sitt foredrag vil Hilde Vinje gi et svar med utgangspunkt i Aristoteles’ klassiske verk Om diktekunsten, og fokusere på den tragiske feilen som bringer helten ut i ulykken. En slik fatal feil, som ifølge Aristoteles er essensiell for enhver gresk tragedie, åpner opp for en forståelse av hvordan den tragiske diktekunsten kan balansere mellom å være forferdelig og tiltrekkende på samme tid.

Kl. 19.20 Marit Laland presenterer deler av programmet for Filosofifestivalen 2017.

Kort kaffepause

Kl. 19.35-20.10: 1. amanuensis i filosofi på UiB, Anita Leirfall: Hva mener Kant med «kritikk»?

Som kjent inneholder tre av Kants viktigste verker ordet ‘kritikk’ i tittelen: «Kritikk av den rene fornuft», «Kritikk av den praktiske fornuft» og «Kritikk av dømmekraften». Kants anvendelse av «kritikk» har både en negativ og en positiv side. Negativt sett ønsker Kant å kritisere det han oppfatter som uholdbare filosofiske prosjekter, og da først og fremst det han betegner som dogmatisme og skeptisisme i filosofien. Samtidig ønsker Kant å anvende et positivt kritikkbegrep for å etablere det han mener er en holdbar form for filosofisk begrunnelse. En slik begrunnelse må forankres i en kritisk fornuft, og all metafysikk må ifølge ham begynne med en slik kritikk. I dette foredraget skal Anita Leirfall se nærmere på Kants syn på «kritikk», og på hvordan en slik kritikk kan ivareta hans grunnleggende ideal, nemlig at vi er (og bør være) selvtenkende, autonome individer med dertil hørende ansvarlighet. Sapere aude!

«Innimellom»

Slutt ca 20.30